4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Megane 1.2 TCE – Ford Focus 1.6 diesel

Μικροί υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες βενζίνης, οικονομικοί και εξευγενισμένοι ντίζελ. Η κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων προσφέρει πλέον τεράστιες δυνατότητες επιλογής, με το Megane 1.2 και το Focus 1.6 Diesel να είναι δύο τυπικοί εκπρόσωποί της.

ΑΝ νομίζουμε ότι η κρίση στην αγορά αυτοκινήτου είναι αποκλειστικά ελληνικό... προνόμιο, είμαστε πολύ γελασμένοι. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, αντιλαμβανόμενη τα σημεία των καιρών, έχει εδώ και κάποια χρόνια ξεκινήσει «εκστρατεία» σμίκρυνσης της χωρητικότητας των κινητήρων, βελτίωσης της θερμικής τους απόδοσης, ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης. O όρος του «downsizing» είναι τόσο οικείος στο χώρο του αυτοκινήτου, όσο τα spread για την οικονομία. ¶μεσος ψεκασμός, υπερτροφοδότηση με μικρούς, χαμηλής αδράνειας στροβιλοσυμπιεστές, μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων για «άπλωμα» της ροπής σε ένα ευρύ φάσμα στροφών, πάντα σε συνδυασμό με μείωση του κυβισμού, και τεχνικά μέτρα ελαχιστοποίησης των εσωτερικών τριβών (για παράδειγμα, η αλυσίδα χρονισμού του Μegane είναι επιστρωμένη με τεφλόν). Στην πράξη οι σύγχρονοι βενζινοκινητήρες λειτουργούν σαν... ντίζελ, παρέχοντας άφθονη ροπή στις χαμηλομεσαίες στροφές, σε ένα φάσμα λειτουργίας όπου αξιοποιούν τα εγγενή χαρακτηριστικά των νέων τεχνολογιών (οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται έτσι κι αλλιώς από τους κινητήρες ντίζελ), παρέχοντας αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, αλλά παρουσιάζοντας σιγά σιγά και τα ίδια προβλήματα (αύξηση εκπομπής σωματιδίων).
Από την άλλη, οι σύγχρονοι ντίζελ, πέρα από τα προαναφερθέντα, εξοπλισμένοι πλέον με εξελιγμένα συστήματα ψεκασμού common rail υψηλής πίεσης, αξιοποιούν ακόμα περισσότερο το αβαντάζ του μεγαλύτερου βαθμού συμπίεσης και απόδοσης, εξασφαλίζοντας έτσι βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου. Ανακύκληση καυσαερίων, φίλτρα σωματιδίων και νέοι καταλύτες φροντίζουν για τον έλεγχο της εκπομπής ρύπων, ενώ σύγχρονα υλικά και λύσεις σε επίπεδο κραδασμών και θορύβου τους φέρνουν επίσης πιο κοντά στους βενζινοκίνητους συναδέλφους τους.
Όσο για την απόδοση; Τόσο ο 1.600άρης ντιζελοκινητήρας του Focus όσο και ο 1.200άρης βενζίνης του Megane αποδίδουν 115 ίππους και επιταχύνουν τα αυτοκίνητα σε 10,9 δλ. στα 100 χλμ./ώρα (σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές), ενώ σε επίπεδο ροπής ο ντίζελ λογικά προηγείται με 27,5 χλγμ./1.750 σ.α.λ. έναντι των 19,4 χλγμ./2.000 σ.α.λ. του Renault.

Ομοιότητες και διαφορές
Megane και Focus αποτελούν δύο από τους κύριους ανταγωνιστές της κατηγορίας. Και στα δύο θα βρεις εύκολα την ιδανική θέση οδήγησης, και θα εκτιμήσεις την απλότητα του γαλλικού μοντέλου, που προσφέρει λίγα και εργονομικά χειριστήρια, σε αντίθεση με το κεντρικό ταμπλό του Ford με τα πολλά μπουτόν του ραδιοφώνου, που αρχικά τουλάχιστον, μέχρι να τα συνηθίσεις, θα ξενίσουν. Το Focus, ωστόσο, θα χαροποιήσει περισσότερο τους πίσω επιβάτες, λόγω των μεγαλύτερων χώρων που διαθέτει, αν και από την τελευταία γενιά του μειονεκτεί στο χώρο για τις αποσκευές τους με 316 λίτρα, έναντι 372 λίτρων του Megane. Επεξηγήσεις για τους μεγαλύτερους χώρους επιβατών δίνουν τα νούμερα, και συγκεκριμένα αυτά των διαστάσεων, καθώς το Ford είναι μεγαλύτερο, τόσο σε μήκος, πλάτος και ύψος (4.358x1.858x1.484 χλστ. αντί 4.295x1.808x1.471 χλστ.) όσο και στο μεταξόνιο των 2.648 χλστ. (2.640 χλστ.).
Στο δρόμο ο νέος γαλλικός κινητήρας επιδεικνύει το χαρακτήρα ενός σύγχρονου συνόλου με άμεσο ψεκασμό, υπερτροφοδότηση και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων: από τις περίπου 1.700 σ.α.λ. φανερώνει τη ροπή του (το 90% της μέγιστης τιμής αποδίδεται άλλωστε από τις 1.600 σ.α.λ.), που διατηρείται σε όλο το φάσμα των χαμηλομεσαίων στροφών λειτουργίας, ενώ παράλληλα δεν κρεμάει ψηλά, καθώς οι 115 ίπποι/4.500 σ.α.λ. είναι αρκετοί για να κινήσουν το αμάξωμα των 1.205 κιλών. Έτσι, ο 1.200άρης κινητήρας αποδεικνύεται γεμάτος παντού, γεγονός στο οποίο βοηθά και η καλή κλιμάκωση των σχέσεων. Από την άλλη, ο ντίζελ του Focus έχει αρκετά μακρύτερες σχέσεις, που δεν τον βοηθούν να αποδώσει από τις πολύ χαμηλές στροφές, όμως μεταξύ 2.000 και 4.000 σ.α.λ. υπερέχει σαφώς, λόγω των 27,5 χλγμ.
Στο άνω άκρο του στροφομέτρου, ωστόσο, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον αντίπαλο βενζινοκινητήρα, πράγμα καθ’ όλα λογικό, όπως επίσης ο εντονότερος θόρυβος που φτάνει στην καμπίνα των επιβατών κατά τη λειτουργία του - για ντίζελ είναι, όμως, αρκετά ήσυχος. Πώς μεταφράζονται αυτά σε επίπεδο επιδόσεων; Το Μegane επικρατεί του Focus στην επιτάχυνση από στάση κατά 0,5 δλ., ενώ προηγείται και στην ελαστικότητα, όπως δείχνει η μέτρηση 30-50 χλμ./ώρα με 3η (3,8 έναντι 5,1 δλ.). Όταν, όμως, ο ντιζελοκινητήρας του Focus βρίσκεται στην περιοχή απόδοσης της μέγιστης ροπής του (π.χ. 80-110 χλμ./ώρα με 5η, 110-130 με 6η), ανακάμπτει με τιμές 8,6 δλ. (10,3) και 8,6 δλ. (11,3), αντίστοιχα. Στο πρώτο χιλιόμετρο από στάση τα αυτοκίνητα βρίσκονται, ωστόσο, αρκετά κοντά, με προβάδισμα 0,4 δλ. υπέρ του Renault.

Ντίζελ ή βενζίνη;
Τόσο τα εγγενή χαρακτηριστικά του ντίζελ όσο και οι μακριές σχέσεις έχουν, όμως, ευεργετικές επιδράσεις στην κατανάλωση, αφού κατά μέσον όρο δεν ξεπερνά τα 7,6 λίτρα/100 χλμ., με ελάχιστη τιμή γύρω στα 7,0 λίτρα και απόλυτο μέγιστο τα 8,7. Χαρακτηριστικό των σύγχρονων υπερτροφοδοτούμενων συνόλων βενζίνης είναι, αντίθετα, οι ευρύτερες διαφορές μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου -σύμφωνα με το... βάρος του δεξιού ποδιού του οδηγού- και ο κινητήρας του Megane δεν αποτελεί εξαίρεση. 8,8 λίτρα/100 χλμ. ο μέσος όρος, που μπορεί όμως να εκτοξευτεί στα 12,8 ή να πέσει κάτω από 8,0, με συνετή οδήγηση. Αξίζει να σημειώσουμε πως και οι δύο ανταγωνιστές ήταν εξοπλισμένοι με γρήγορο σε απόκριση σύστημα Start-Stop, όμως αυτό του Ford επηρεάζεται περισσότερο από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (πάνω από τους 30° C, τίθεται αυτόματα εκτός λειτουργίας).
Στα της οδήγησης σημαντικά, και τα δύο αμαξώματα, χωρίς να προκαλούν για σπορ οδήγηση, παρουσιάζουν δυνατότητες που υπερβαίνουν τις επιδόσεις των κινητήρων. Είναι καλά στημένα, εμπνέουν σιγουριά και ασφάλεια, χωρίς παράλληλα να υστερούν σε άνεση. Το πίσω μέρος του Megane, μάλιστα, θα ελαφρώσει όταν ο οδηγός το επιδιώξει, χαρίζοντάς του μια σπορτίφ πινελιά. Από την άλλη, βέβαια, το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του σίγουρα δε θα ενθουσιάσει. Τα φρένα, πάντως, και των δύο αυτοκινήτων είναι ικανοποιητικά και σχεδόν ταυτόσημα στις μετρήσεις (60,3 και 59,6 μ. για τα 120-0 χλμ./ώρα), και κρατούμε ως δεδομένο πως το Renault φορούσε «οικολογικά» ελαστικά, που δε φημίζονται για τις επιδόσεις τους στις μετρήσεις επιβράδυνσης.
Συνολικά, πρόκειται για δύο εξαιρετικές προτάσεις του είδους, που παρουσιάζουν έναν ισορροπημένο χαρακτήρα σε όλους τους τομείς, καταφέρνοντας έτσι να ικανοποιήσουν μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Το Megane προσφέρει την εμφάνιση καθώς και ένα σύγχρονο και οικονομικό βενζινοκινητήρα, που διακρίνεται για την κατανάλωση καυσίμου όταν οδηγηθεί συνετά και χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις. Το Focus παραμένει και σε αυτήν την έκδοση ένας καθ’ όλα αξιόμαχος αντίπαλος (όχι μόνο του Megane, αλλά και όλων των κορυφαίων προτάσεων της κατηγορίας), αντιπαραθέτοντας την εγγυημένα χαμηλή κατανάλωση ενός ντίζελ, την τεράστια ροπή του, που το καθιστά εύχρηστο στην καθημερινότητα, αλλά και τους άνετους χώρους επιβατών. Στην εξίσωση όπου άγνωστος παραμένει ο νικητής της συγκριτικής δοκιμής πρέπει, αναπόφευκτα, να υπεισέλθει η τιμή αγοράς που χωρίζει τα δύο αυτοκίνητα, λόγω του μεγαλύτερου κόστους κατασκευής που παρουσιάζουν οι κινητήρες ντίζελ. Πρόκειται για μια διαφορά 4.390 ευρώ στις βασικές εκδόσεις, η οποία μπορεί να αποσβεστεί από τη χαμηλότερη κατανάλωση, συντήρηση και τιμή καυσίμου, μόνον εφόσον ο οδηγός καλύπτει αρκετές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ετησίως._ 4Τ

FORD FOCUS
ΥΠΕΡ/ΡΟΠΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΧΩΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

ΚΑΤΑ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

RENAULT MEGANE
ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΚΑΤΑ/ΧΩΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Σε τρεις εκδόσεις διατίθεται το Focus Diesel (Ambiente, Sport, Trend), σε τέσσερις το Megane 1.2 (Expression, Dynamic, Progressive, GT) και σε τιμές που ξεκινούν από 20.410 και 15.750 ευρώ, αντίστοιχα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως η ακριβότερη και πλήρως εξοπλισμένη εκδοχή του Renault (18.500 ευρώ) είναι φθηνότερη της βασικής του Ford.